κυκλοφορία 21 Ιουλίου

Γιατί πρέπει να δεις το Dunkirk του Christopher Nolan

Γιατί πρέπει να δεις το Dunkirk του Christopher Nolan

Ο Christopher Nolan είναι ο σκηνοθέτης του Memento, του Dark Knight και του Interstellar. To Dunkirk δεν είναι κατ’ ανάγκη μια πολεμική ταινία. Έχοντας ξεκαθαρίσει τα βασικά, ας πάμε στο παρασύνθημα. Ναι, μεν, η ιστορική εκκένωση των Βρετανικών δυνάμεων από την ακτογραμμή είναι το υπόβαθρο, στην ουσία, ωστόσο, πρόκειται για τρεις ανθρώπινες ιστορίες που διαδραματίζονται σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτή η τελευταία διάκριση ξενίζει, αλλά με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, ο Christopher Nolan προσπαθεί να αποδώσει ιστορική δικαιοσύνη σε όλα τα τμήματα που Βρετανικού στρατού που έλαβαν μέρος και να μην εμπλακεί με τις ιστορικές λεπτομέρειες εντός του σεναρίου.

 

Όντας παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, ο Nolan καταφέρνει να πάει τα πράγματα ακριβώς εκεί που θέλει. Η συμφωνία με τη Warner να ήταν στα 20 εκατομμύρια δολάρια συν 20% των εισπράξεων της ταινίας, αλλά αυτός έχει τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο οπότε είναι μια ταινία 100% δική του.

 

Κι ας παίζει, φυσικά,  ο Harry Styles των One Direction για τις σκηνές του οποίου προσελήφθησαν σωματοφύλακες για να αντιμετωπιστούν τυχόν υστερικές αντιδράσεις του γυναικείου κοινού. Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Κέσαρι, ο Styles δεν μπήκε τυχαία στην ταινία, ούτε γιατί θα μπορούσε να ανεβάσει τα νούμερα της ταινίας με τη φήμη που τον συνοδεύει. Ο Styles πέρασε, κανονικά, από τη γενική οντισιόν με άριστα, εξού και του δόθηκε ο ρόλος του.

 


Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Nolan έχει καταφύγει σε δοκιμασμένες επιλογές όπως αυτή του Hoyte van Hoytema στην κινηματογραφία. Εξού και λέγεται ότι αν σου άρεσε το Interstellar, τότε θα σου αρέσει και το Dunkirk. Ο Hoytema παραδίδει μαθήματα και μάλιστα ακριβώς στην ίδια περιοχή και ακτογραμμή που έγινε η εκκένωση των Βρετανών στρατιωτών.

Η γνώμη του Christopher Nolan για την Wonder Woman

Η Charlize Theron εκπαιδεύεται για το Atomic Blonde

 

Και επειδή η σύγκριση με το Interstellar είναι αυτή που παράγει την κριτική, το Dunkirk είναι σαφώς μικρότερη ταινία σε μήκος, διαρκεί μία ώρα και 47 λεπτά. Είναι μικρή, ναι, ειδικά για τα δεδομένα του είδους. Αυτό μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε κάθε είδος θεατή, και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά ή θετικά. Αλλά είπαμε, ότι το Dunkirk δεν είναι μια αμιγώς πολεμική ταινία.