Τα Αθηναϊκά αντίδοτα στη ζέστη

Τα Αθηναϊκά αντίδοτα στη ζέστη

Αυτός δεν είναι ο πρώτος καύσωνας στην Αθήνα. Έχουμε ζήσει μεγαλύτερους σε διάρκεια, με περισσότερη ζέστη και όλον τον κρατικό μηχανισμό σε κινητοποίηση για να ανοίξει δημόσιους χώρους με κλιματισμό ώστε να βρουν καταφύγιο οι ευπαθείς ομάδες. Έχουμε ζήσει καύσωνες με έντονο φωτοχημικό νέφος, τις εποχές που τα αυτοκίνητα δεν είχαν τόσο καθαρούς ρύπους (είναι μεγάλη ειρωνεία που ζούμε αυτό το φαινόμενο με τα τζάκια το χειμώνα).

 

 

Το θέμα είναι ότι, με την πάροδο των χρόνων, συνηθίσαμ,ε μάθαμε να τα βγάζουμε πέρα, να αξιοποιούμε τις δροσερές γωνιές της πόλης, να πίνουμε το ποτό μας σε εσωτερικές αυλές και δροσερά στέκια, και να αξιοποιούμε αυτές τις κοντινές παραλίες που τόσος λόγος γίνεται. Αν κάποτε, η σύσταση ήταν να αποφεύγουμε το κέντρο λόγω νέφους και ζέστης, η πρόταση τώρα είναι το κέντρο της πόλης.

 

 

Ένας περίπατος στη Δεξαμενή του Κολωνακίου είναι μία από αυτές της φαινομενικά ασυνήθιστες επιλογές. Η Πατριάρχου Ιωακείμ, η πλατεία Φιλικής Εταιρείας έχουν αρκετή βλάστηση, περισσότερη από τις γύρω περιοχές της Αθήνας και είναι μια άμεση λύση για μερικούς βαθμούς λιγότερη ζέστη. Στην ίδια κατηγορία είναι και ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο λόφος του Αρδητού κ.α. που είναι σε καταπράσινα σημεία της πόλης.

 


Στην Αθήνα έχουμε να λέμε για την παράδοση στο θερινό σινεμά.  Ο Ζέφυρος στα Πετράλωνα, το Cine Paris, το Θησείον, η Αίγλη, τα Παναθήναια, το Σινέ Ψυρρή, είναι όλα τους δροσιστικές επιλογές, για ταινία συνοδεία ενός κρύου αναψυκτικού. Κάποια είναι ταράτσες, κάποια είναι ανοιχτές αυλές με αρκετή βλάστηση, όλοι, όμως, είναι κατάλληλοι χώροι για μία νυχτερινή προβολή εν μέσω Αθηναϊκού καύσωνα.  

 

Από την άλλη πλευρά καύσωνας είναι μια καλή ευκαιρία για να ψάξουμε τα μπαρ της πλατείας Αγίας Ειρήνης και της πλατείας Καρύτση. Τα μπαρ της Καρύτση είναι μετρημένα στα δάχτυλα και βγάζουν τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα της πλατείας. Εκεί, όμως, που έχει πραγματική δροσιά είναι στον κήπο του Six D.O.G.S, στην αυλή του TAF και σε όλα τα μπαρ που έχουν εσωτερική αυλή.
Δροσερές γωνιές σε μικρή απόσταση από το κέντρο είναι το δημοτικό πάρκο του Παπάγου αλλά και το αναψυκτήριο της Καισαριανής την ημέρα που επιτρέπεται η κυκλοφορία στον Υμηττό. Για δροσιά με δροσερά ποτά, εκτός κέντρου, μπορείτε να πάτε στο Piu Verde στου Παπάγου και το Hick’s στο Χαλάνδρι.

 

 

Και τέλος,  τώρα που ο ήλιος δύει αργά, μπορούμε να πάμε και για μπάνιο τις καθημερινές. Φυσικά όλη η παραλιακή προσφέρεται για μπάνιο αλλά πΠρώτη επιλογή είναι φυσικά τα Λιμανάκια, μετά τη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Κλασσικό σποτ για μικρούς και μεγάλους που θέλουν μερικές ανάσες δροσιές, χωρίς να πρέπει να κάνουν πολλά χιλιόμετρα οδήγησης.