Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα 12-13/2

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα 12-13/2

IZENA-no-KAI στο Μέγαρο Μουσικής

 

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας. 
Ιαπωνικοί παραδοσιακοί χοροί Ryukyu από την Οκινάουα. 

Το Μέγαρο πλημμυρίζει με μελωδίες και χρώματα από την Okinawa, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας. Ένα εξωτικό πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από τη χορευτική ομάδα IZENA-no-KAI. Οι πρεσβευτές της κουλτούρας της Okinawa και των νήσων Amari, παρουσιάζουν μια πολυδιάστατη παράσταση με φολκλορικούς χορούς Ryukyu. 

Δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 8:00 το βράδυ στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Χορηγός: JT International Hellas.  

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12/2-20:00

13/2-20:00

 

Εισιτήρια

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7€
Ζώνη Β: 10€
Ζώνη Α: 15€

 

 



 

"Μια συζήτηση περί αγγέλων και δράκων" Εκδήλωση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Με αφορμή την έκθεση "Αγγελοφάνεια" του Αλέκου Κυραρίνη στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο ζωγράφος συζητά με τον ποιητή Δημήτρη Αγγελή για τη σχέση της ποίησης με τη ζωγραφική, της τέχνης με τη θεολογία, για τους καλούς Αγγέλους που μας παραστέκονται και τους εσωτερικούς και εξωτερικούς δράκους που μας καταδιώκουν. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Μυλωνάς.

Ο εικαστικός Αλέκος Κυραρίνης έχει από καιρό στραμμένο το βλέμμα του στον Άγγελο, αξιοποιώντας και μετασχηματίζοντας πρότυπα φτερωτών μορφών, για να αποδώσει ανθρωπομορφικά την άυλη, μη ορατή υπόσταση των αγγέλων. Με εικοσάχρονη σχεδόν πείρα από αυτήν τη σπουδή, ο ζωγράφος παρουσιάζει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μια αισθητική πρόταση για τον "Άγγελο", μπολιασμένη στην παράδοση με σύγχρονο χαρακτήρα.

Ο Δημήτρης Αγγελής είναι ποιητής και δοκιμιογράφος, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του περιοδικού Φρέαρ και συνδιευθυντής της ετήσιας έκδοσης Ανθίβολα. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, δοκίμια, μελέτες και διηγήματα. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών για την ποιητική συλλογή "Επέτειος" και πρόσφατα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή "Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου". 

 

Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1 Τηλέφωνο: 2132144800, 2132144856, 213214
 
12/2-18:00
 
Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.
 


 

Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V – Light Music

 

Έργα Τζ. Γκέρσουιν, Ρώσων συνθετών και εκπροσώπων της μουσικής Country.

Πολύ συχνά, πίσω από τον όρο "ελαφρά μουσική" κρύβονται πραγματικά διαμάντια· καθόλου δεν αποκλείεται μια μουσική που έχει γραφτεί με σκοπό να είναι (και) διασκεδαστική, να έχει καθ΄ εαυτή αξία και ποιότητα. Ας το ανακαλύψουμε μέσα από τις ανάλαφρες αλλά συνάμα ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές των μουσικών μας.

Μια συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Μιχαήλ Σμιρνόφ βιόλα
Γιώργος Ραράκος τούμπα
Έφη Παπαθωμαΐδη πιάνο

 

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 Τηλέφωνο: 210-3611206

 

12/2-20:30

 

Εισιτήρια

Εισιτήρια: 10€ & 5€

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206

 

 



 

Αποκριά στην Αθήνα: Αφιέρωμα στον συνθέτη Λίνο Κόκοτο στην Τεχνόπολη

 

Μία συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής αφιερωμένη σε έναν από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους του Νέου Κύματος, τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, παρουσία του μεγάλου καλλιτέχνη. 

Μία πλειάδα τραγουδιστών συμπράττει με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, τιμώντας τον σπουδαίο συνθέτη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστές επιτυχίες του.

 

Πειραιώς 100

 

13/2-20:30

 

Είσοδος ελεύθερη.

 



 

Θανάσης Μακρής έκθεση "Τοπίο – Ένα ανερμήνευτο σύμπαν"

 

Η αίθουσα τέχνης "έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου" εγκαινιάζει την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή με τίτλο "Τοπίο – Ένα ανερμήνευτο σύμπαν".

Ο Θανάσης Μακρής παρουσιάζει μια σειρά από τοπία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της έκθεσης "Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;" που παρουσιάστηκε το 2016 στην αίθουσα τέχνης έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου.

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα παρατηρεί μεταξύ άλλων για τη δουλειά του Μακρή: "Στα τοπία του ζωγράφου μια λανθάνουσα ενέργεια διατρέχει ολόκληρη την επιφάνεια του καμβά, μεταδίδοντας την αίσθηση μιας δυναμικής φύσης, μιας natura naturans, μιας φύσης καθόλου στατικής, που μοιάζει να δημιουργείται μέσα από τη δυναμική χειρονομία του καλλιτέχνη. [...]

Εγκαίνια: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30.

 

Ekfrasi-Yianna Grammatopoulou

 

Είσοδος ελεύθερη.