Ο Νick Cave δύσκολα περνάει απαρατήρητος

0
12

Για τέσσερις δεκαετίες, ο Nick Cave βρισκόταν στα άκρα της μουσικής, βάζοντας την πινελιά του στα πάντα, από punk rock μέχρι σε βαθιές μπαλάντες για τον έρωτα – μεγάλο μέρος αυτών με την μπάντα των Bad Seeds – συναρμολογώντας ένα έργο που είναι εκπληκτικό για το εύρος, την δύναμη και το συναίσθημα του. Τότε η ανείπωτη τραγωδία και η θλίψη μπήκαν στον δρόμο του, με αποτέλεσμα η μουσική του να αλλάξει και πάλι αναπόφευκτα.. Δυστυχώς το 2015 χάνει τον 15χρονο γιο του Arthur ο οποίος έπεσε από ένα γκρεμό κοντά στο Brighton, πόλη της νότιας ακτής της Αγγλίας, όπου ο Cave έζησε από το 2002 με τη σύζυγό του Susie και τα παιδιά τους.

 

Μετά το τραγικό συμβάν, ο Cave υπάκουσε στο ένστικτο του που του είπε ότι έπρεπε να συνεχίσει να δουλεύει. Mια βδομάδα μετά τον θάνατο του Arthur αναφέρεται σε μια συνομιλία του με τον Warren Ellis, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο πιο στενός μουσικός συνεργάτης του. Εκεί είπε: “ Πρέπει να συνεχίσω, ξέρεις. Δεν ήξερα καν για τι μιλούσα. Ήμουν απλά ο τύπος που λέει.. συνεχίζουμε να κάνουμε ό, τι κάναμε.”  Εν μέρει, νιώθoντας  και κάποια περίεργη ευθύνη  σε όσους βρίσκονται γύρω του. Αλλά κυρίως επειδή δεν μπορούσε να δει άλλη επιλογή. “Δεν ήταν σαν μια πράξη θάρρους ή οτιδήποτε άλλο, ήταν απλά ότι δεν ήξερα τι άλλο να κάνω! Το μόνο που ήξερα είναι ότι πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω. Νομίζω ότι ήξερα, βασικά, ότι αν εγκαταλείψω, δεν θα ξαναγύριζα ποτέ πίσω. “

 

Έτσι, στους μήνες που ακολούθησαν, o Cave και η μπάντα του, οι Bad Seeds ολοκλήρωσαν ένα νέο άλμπουμ, το Skeleton Tree, ένα σκοτεινό αριστούργημα που φαίνεται να αναβλύζει τόση δημιουργικότητα. «Εργάζομαι πολύ, το βλέπω σαν ένα είδος θεραπευτικής δραστηριότητας, για να είμαι ειλικρινής», λέει.

 

Αυτή η μεταμόρφωση του έχει σαν αποτέλεσμα μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια, με μια μακρά σταδιοδρομία γεμάτη από αυτά. H ενέργεια που βγάζουν αυτοί οι νέοι δημιουργικοί πειραματισμοί, τροφοδοτούν τους Bad Seeds με βαθύ τρόπο. Eίναι στην φύση του ως καλλιτέχνης ότι ο Cave είναι περισσότερο ζωηρός όταν περιγράφει κάτι στο παρόν, ή σε κάτι που διατυπώνει. Δεν θέλει να μιλάει για το παρελθόν. Θέλει να πετάει τον εαυτό του σκόπιμα και βίαια σ’ αυτό που κάνει αυτή την στιγμή. Και αυτό σημαίνει ότι βυθίζεται στο μονοπάτι που έχουν σφυρηλατηθεί το Sky Away και το Skeleton Tree.

 

Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα στοιχειωθούν και μαγευτούν, από τους σοβαρούς θρήνους και ανατριχιαστικούς ψιθύρους του Cave στο “Loverman,” ή τις άγριες κραυγές του “From Her to Eternity.” Oι μεγάλες ικανότητες του και το ταλέντο του, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του μυθικού Nick Cave, ενός σαμανικού ψυχοπομπού που έχει πρόσβαση σε υπερφυσικά μέρη, γεμάτα με μαγεία και τρόμο. Κάνει λίγα για να διαλύσει αυτή την εκδοχή του στον εαυτό του, αλλά αυτό είναι βαθύτατα ανυπολόγιστο- ο μυθικός Nick Cave, αυτός που συνεδριάζει με τους χαρακτήρες του όταν γράφει. Είναι κάθε κομμάτι του εξώκοσμου πλάσματος  που βοήθησε να δημιουργηθεί. Είναι επίσης ο άνθρωπος που κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας του, πίνοντας τσάι, προετοιμάζοντας τον εαυτό του για να μετακινήσει την οικογένειά του από το σπίτι τους εδώ στις νότιες ακτές της Αγγλίας.

 

Οι εμφανίσεις του Nick Cave και των Bad Seeds είναι ένα γεγονός, όχι απλά μια συναυλία. Μια από τις καλύτερες live μπάντες στον κόσμο.

 

http://www.gq.com noisey.vice.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here